Zeminde kar varsa araç kullanmak, zorlaşır. Karlı zemin kadar oluşabilecek sis, yoğun yağış ve buzlanma etkenleri de sürüş güvenliği için tehlike oluşturur. Ancak bazı temel bilgileri edinerek bu süreci daha konforlu kılabilirsiniz. Karlı zeminde nasıl araba kullanılır, sorusuna yanıt olarak aşağıdaki ipuçlarını göz önüne alabilirsiniz.
Otomobiller için kış lastiği zorunluluğu yok. Ancak sürüş güvenliği için, motorun uzun ömürlü olması için ve yakıt tasarrufu için Aralık ayı itibariyle kış lastiğine geçmeniz önerilir. Özellikle de kışların bol yağışlı ve karlı geçtiği bölgelerde mutlaka kış lastiğine geçin. Lastik taktırmak için uzman desteği almanızı da öneriyoruz. Çünkü lastik takıldıktan sonra yapılacak rot ayarı ve balans ayarı da önemlidir.
Karlı Zeminde Güvenli Araç Kullanımı İçin İpuçları
Kış Lastiği Şart
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kış lastiği taktırmak çok önemli. Yaz lastikleri ile kış koşullarında güvenli sürüş zorlaşır. Ancak karlı havalarda yaz lastiği ile trafiğe çıkmak, çok tehlikeli olabilir.
Takip Mesafesi Önemli!
Normalde iki araç arasında takip mesafesi, 35 metredir. Ancak buzlu zeminde ve yağışlı havalarda 70 metre takip mesafesi koymak önerilir.
Yokuş Çıkarken ve İnerken Bunlara Dikkat Edin!
Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunları şöyle listeleyebiliriz:
* Vitesi küçültün.
* Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın.
* Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın.
* Direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.
Karlı havalarda arabayla yokuş çıkarken araç patinaj yapabilir. Bunu önlemek için de şunları deneyin:
* Gaza yüklenmeyin.
* Aracı olabildiğince düşük hızda kullanın.
* Hızlanmayı kademeli bir şekilde vitesi artırarak yapın.
* Ani hızlanma yapmayın.
Sisli Havada Sürüş Teknikleri
Kara kış; kar, buz, yağış ve sisle özdeşleşmiş gibidir. Sisli havalar, sürücüler için en zorlu hava koşullarını oluşturur. Mecbur kalınmadıkça da sisli havalarda trafiğe çıkılması önerilmez.
Ancak o zorunlu durumlarda sisli havada sürüş teknikleri konusunda size yardımcı olabilecek birkaç ipucunu listeledik:
* Genellikle sisli havalarda zeminde buzlanma da görülür. Bu nedenle takip mesafesi uzatılmalıdır.
* Sürüş esnasında diğer sürücülerin reflekslerine güvenmeyin. Sürüş mesafesini epeyce uzatın ve yol çizgilerini referans alın.
* Sis farlarını yakın.
* Yaşadığınız bölgede sis görülüyorsa kışa girmeden farlarınızı temizletin ve gerekli bakımları yaptırın. Far ayarı kontrolü yaptırın.
* Hareket halindeyken dörtlüleri yakmayın. Bu, diğer sürücülerin sizin durduğunuzu ya da durmak üzere olduğunuzu düşünmesine neden olabilir.